Robotplatform glastuinbouw

Beschrijving: 

In het project wordt kennis vergaard op het gebied van robottechnologie en mechatronica. Er wordt een robotplatform ontwikkeld voor de glastuinbouw met één specifieke applicatie als bladplukrobot voor tomaat. Het project bestaat uit 3 fasen waarbij fase 1 het testen van een functiemodel zal zijn.

In fase 2 vindt de ontwikkeling, bouw en test van een prototype plaats en in fase 3 zal redesign plaatsvinden, zodat uiteindelijk een 0-serie kan worden gebouwd (valt buiten dit project). Na iedere fase is een go/no go moment ingebouwd.

Resultaten: 

Een consortium van tomatentelers heeft in 2002 samen met Priva BV in De Lier het initiatief genomen tot het ontwikkelen van een bladplukrobot voor de tomatenteelt. In 2016 heeft dat geleid tot een werkend prototype. Het prototype is gepresenteerd op Greentech 2016 in Amsterdam. De verwachting is dat een eerste serie in 2017 in de praktijk geïmplementeerd wordt. Naast financiering door de initiatiefnemers, is dit project mede gefinancierd door Productschap Tuinbouw, Rabobank Nederland, Rabobank Westland, Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant en het Ministerie van Economische Zaken (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)). Tevens is financiële en technische medewerking verleend door Berg Hortimotive BV.

Bekijk het werkende prototype op https://www.youtube.com/watch?v=mZpL264-rm8

 

 

Project details

Projectnummer: 
12699
Begindatum: 
01-11-2006
Einddatum: 
31-12-2009
Status: 
Afgerond
Budget: 
€ 562.500
Uitvoerder(s): 
Prigrow Tomation